Är du också ditt barns "snutte"?

Är du också ditt barns "snutte"?

Dra i örsnibben, vara nära, pilla ­i håret eller ta handen under tröjan.… Blev du också ditt barns "snutte"?

Vissa barn har ofta perioder med allt det där. För mig blev det tvärtom, konstant fastklistrad, nära och helst en hand innanför min tröja, så är det fortfarande fast han är äldre nu.

- Jag vet inte när det började, men det var alltid en liten hand på väg innanför tröjan. Somnade gjorde han, och gör han fortfarande bäst, på min arm. Barnmorskan hade inte någon konkret lösning, förälderns närhet hör till det grundläggande mänskliga behovet. 

Hud mot hud är lugnande

Att vara nära är mysigt för barn, och det är ett sätt att få tröst. Huden är vårt största organ. Att bli klappad, ligga hud mot hud eller att få kela med förälderns örsnibb är lugnande. 

Då frigörs ”lugn­ och ro-­hormonet” oxytocin. Att få trösta sig på det här sättet, med förälderns hjälp, ger barnet stöd att kunna reglera sina känslor. 

- Jag försökte försvåra för den lilla handen med att ha polotröja, så det inte skulle bli några konstiga situationer på stan. När lilleman blev större fick jag tillslut sova med BH. Ett tag övervägde att tejpa ihop polokragen och hals för att minimera tillgängligheten, jag skojar inte!

En filt eller nalle kan fungera

Många barn kommer till ro med en filt eller en nalle, ett så kallat övergångsobjekt. Men en del barn inte vill ha ­något annat än förälderns kropp att snutta på.

- Den där söta men jobbiga lilla handen, gjorde mig tillslut galen. Jag vet inte hur många gånger jag googlade, hand innanför tröjan, gosa med mage, utan att hitta något konkret svar. 

Och min son ville förutom mina bröst, ville ha vad han kallade för ”mammas lilla tutte”, ett födelsemärke. 

En dag var det en mamma i en mammagrupp som kom med sin bebis i ett bärsele, en omöjlighet för mig - ni förstår varför. Men hon hade en sak om halsen, ett halsband som hon inte hade, bara, för att det var snyggt, utan som även var till för barnet att pilla med. 

Jag började kolla runt, och hittade efter lång efterforskning material, pärlor och kulor som var barnvänliga och giftfria (nej, alla är inte det).

Och inte skulle jag vara den enda som skulle få tillgång till denna dröm av lättnad med bärhalsband och amningshalsband. Så jag startade madebyHazel, resten är historia ; )

Långt därefter hittade jag den här artikeln, tänk, bara tänk om avhandlingen Nallen i psykologin hade funnits då!

Den studien visar nämligen att det kan finnas ett samband med hur länge barnet ­ammas. Beteendet att pilla på föräldern kan ofta börja i när barnet slutar amma, och på så vis fortsätta få närhet.

"Barn som ammades längre tid än 8 månader hade i mindre ­utsträckning napp och behov av snutte alls, medan barn som ammades kortare än 8 månader och inte hade ”fri tillgång” till föräldrakroppen, i större utsträckning hade ett behov av ett övergångsobjekt. Barn som tidigt använder napp kan ha lättare att tröstas av något annat än mammans kropp.”

- JA, jag slutade amma tidigt, han var stor och för hungrig, började tidigt med ersättning och napp. Men han fortsatte med handen under tröjan, idag mer med min “degiga mage”, för nappen räckte inte och en vanlig gosedjur var aldrig intressant.

Vilken kroppsdel barnet väljer är nog mest tycke och smak. En arm, ett öra, håret eller..... 

Hoppas det hjälpte! Vi är här för dig, we got your back ❤️

xoxo

Snygga eko presenter till nyblivna mammor och bebisar från madebyHazel
Favoriter:
Giftfria halsband i trä
Girl Power barntröja i Leopard
Matchande mamma & barn tröjor

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.